Lisää hernekeitosta ja 96kg (-11,8kg)

Viime viikon punnitus jäi nyt valitettavasti maanantaille, pientä fuskua siis. Puntari näytti tänään kuitenkin 96,0kg, eli painoa tippunut vuodenvaihteesta 11,8kg.

Kiitos Pauliina hernekeittokommentista! Kyllä, olen harkinnut itsetekoista hernekeittoa. Pelästyin kuitenkin kuivaherneiden energiapitoisuutta ja lykkäsin projektia hieman kun en jaksanut miettiä asiaa sen syvällisemmin.

Pienessä 500g kuivahernepussissa on nimittäin 1400 kilokaloria. Lukema kuulostaa hurjalta, eli siis jopa kahden päivän energiasisältö pelkissä herneissä! Toki – 500g hernettä kuivana on hurja määrä, mutta kun olen itse syömäri niin herkästi syö isommankin kattilallisen soppaa. Ongelma oli lähinnä kai se, että puuttui käsitys siitä, kuinka paljon keittoa tuosta 500 grammasta nyt oikeastaan tulee. Olen vaivihkaa yrittänyt tuota guugletella, mutta järkeviä tuloksia en ole löytänyt.

Mutta ajatellaan vaikka näin: 100g tuoreita herneitä sisältää noin 77kcal – siis keitetyn perunan verran. Kuulostaa järkevältä. Mikäli kuivaherneet palautuvat samoihin mittoihin liotuksen jälkeen, tulisi tuosta 1400kcal satsista sitten 1,8kg herneitä. Eli, imeytyksen aikana herneiden paino kasvaa noin 3,5 kertaiseksi. Kuulostaa äkkiseltään mahdolliselta.

Jos siis haluaisin tehdä noin litran keittoa (2 syöntikertaa, vastaa tuota virolaista valmistuotetta) tarvitsisin ehkä 500g kuiva-aineita, hernettä, porkkanaa, sipulia. Loput vettä. Vai onko liian liemimäistä? Jos näin, 100g kuivahernettä voisi riittää. Kalorit olisivat valmiissa keitossa sitten noin 400kcal luokkaa, eli vastailee tuota virolaista keittoa. Ei pidä unohtaa sinappiakaan, sitä helposti turahtaa reilusti ja kalorit ovat kovat! Kannattaakin suosiolla laittaa vahvempaa sinappia niin riittää murto-osa määrästä – eli kaloreita säästyy.

Ilmeisesti hernekeittoa kuitenkin kannattaisi tehdä enemmän ja pakastaa loput. Yritän jotain tämmöistä lähipäivinä, katsotaan mitä tapahtuu!

One Reply to “Lisää hernekeitosta ja 96kg (-11,8kg)”

  1. Itse olen laittanut isomman satsin keittoa tehdessäni 500g herneitä ja tuohon määrään yli 2, varmaan kolmekin litraa vettä (en juuri mittaile niin vaikea tarkkaan sanoa). Eli aika ison määrän tuosta 500g herneitä saa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *